Lena ter Schegget

Lena ter Schegget werd geboren in 1997. Als zevenjarige kreeg zij haar eerste vioollessen van Nanette van Amerongen. Vier jaar later werd ze toegelaten tot de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Ze vervolgde haar studie in Wenen, Freiburg i.B. en Utrecht bij respectievelijk Gerhard Schulz, Sebastian Hamann en Chris Duindam. Daarnaast volgde zij masterclasses bij o.a. Eszter Haffner, David Grimal, Joris van Rijn, Frederieke Saeijs, David Takeno, Gabrielle Lester en Liviu Prunaru.
Lena speelde in verschillende orkesten. Zo was zij concertmeester van het Nederlands Jeugd Strijkorkest en het Nederlands Studenten Orkest. Met dit laatste orkest maakte Lena een tournee door Nederland en Spanje. Ook trad zij op als soliste met verschillende jeugd –en amateurorkesten, in werken van Mendelssohn, Chausson, Bach, Vivaldi en Pärt. Daarnaast soleerde ze met de Norddeutsche Philarmonie Rostock onder leiding van Wojciech Rajski in het kader van de Festspiele Mecklenburg-Vorpommern.
Al vanaf jonge leeftijd speelde kamermuziek een grote rol in Lena’s leven. Jarenlang was zij lid van het Youngsters Corner Quartet, dat is opgericht door de Zeister Muziekdagen. Dit kwartet werd gecoacht door Alexander Pavlovsky, de primarius van het Jerusalem Kwartet. Ook kreeg het regelmatig les van leden van het Szymanowski Kwartet.
In 2011 stond Lena in de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours en won daar een derde prijs, na een eerste prijs te hebben gewonnen in de finale in Den Haag. Een jaar later werd zij eersteprijswinnaar van de Iordens Viooldagen. Tijdens dit concours won zij ook de Herman Krebbers-prijs, voor de uitvoering van het verplichte werk.
Lena speelt op een 18e eeuwse viool, gebouwd door Ferdinando Gagliano, en met een stok vervaardigd door Eugène Sartory.